fbpx
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
Ψυχική ΥγείαΨυχοθεραπεία

Κλινική υπνοθεραπεία – Τι είναι;

Η κλινική υπνοθεραπεία ή αλλιώς κλινική ύπνωση είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί την χαλάρωση, την έντονη συγκέντρωση και προσοχή για να επιτύχει μια αυξημένη κατάσταση συνείδησης και επίγνωσης. 

Ο σκοπός της υπνοθεραπείας είναι να επιφέρει μια θετική αλλαγή σε ένα άτομο, ενώ βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης. Η κλινική υπνοθεραπεία χρησιμοποιείται μερικές φορές κατά τη διάρκεια και της παραδοσιακής ψυχοθεραπείας για να χαλαρώσει τον ασθενή. Ένας εκπαιδευμένος ψυχολόγος τοποθετεί το άτομο σε μια υπνωτική κατάσταση, ώστε να μπορέσει με ασφάλεια να εξερευνήσει επώδυνες, τραυματικές και καταπιεσμένες αναμνήσεις που τείνουν να είναι «κρυμμένες» από το συνειδητό μυαλό.

Αυτή η «αλλαγή» στη συνείδηση ​​μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους να δουν τις πραγματικές καταστάσεις, συναισθήματα και γεγονότα με μια «διαφορετική οπτική».

Κλινική υπνοθεραπεία – Που χρησιμοποιείται;

Η κλινική ύπνωση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός εκτεταμένου φάσματος καταστάσεων, και ανεπιθύμητων συμπεριφορών, όπως:

  • Φοβίες
  • Εθισμούς
  • Οικογενειακές/Εργασιακές Συγκρούσεις
  • Διαταραχές ύπνου
  • Ανησυχία
  • Κατάθλιψη
  • Μετατραυματικό Στρες (PTSD)
  • Θλίψη για απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου
  • Διακοπή Καπνίσματος
  • Απώλεια βάρους

Σημείωση: Όσοι έχουν ψυχωσικά συμπτώματα, όπως αυταπάτες ή παραισθήσεις, θα πρέπει να μιλήσουν με έναν εξειδικευμένο υπνοθεραπευτή ή ψυχολόγο για να καθορίσουν εάν αυτή η θεραπεία είναι κατάλληλη για αυτούς.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κλινικής υπνοθεραπείας

Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, ένας εκπαιδευμένος υπνοθεραπευτής ή ψυχολόγος χρησιμοποιεί κατευθυνόμενες τεχνικές χαλάρωσης για να προκαλέσει συναισθήματα ηρεμίας, εστίασης και συγκέντρωσης στο άτομο με στόχο να το βοηθήσει να επιτύχει μια αυξημένη κατάσταση συνείδητοτητας.

κλινική υπνοθεραπεία κλινική ύπνωση

Οι δύο βασικές μέθοδοι υπνοθεραπείας είναι η θεραπεία προτάσεων και η ανάλυση .

Τι θεραπεία προτάσεων;

Η θεραπεία προτάσεων βασίζεται στην ικανότητα του ατόμου να ανταποκρίνεται σε υποδείξεις από τον υπνοθεραπευτή ή τον ψυχολόγο, ενώ βρίσκεται σε κατάσταση «τρανς». Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συνήθως για τον έλεγχο ή τη διακοπή ανεπιθύμητων ή ανθυγιεινών συμπεριφορών όπως το κάπνισμα, ο τζόγος, το δάγκωμα των νυχιών και η υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για όσους αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η θεραπεία προτάσεων μπορεί να ενθαρρύνει θετικές και υγιείς.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να «αποκαλύψουν» την ψυχολογική ρίζα ενός προβλήματος ή συμπτώματος, για παράδειγμα, τη ρίζα του κοινωνικού άγχους, της κατάθλιψης ή/και ενός παλιού τραύματος. 

Τι είναι η ανάλυση στην κλινική υπνοθεραπεία;

Η ανάλυση, από την άλλη πλευρά, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική για την αναζήτηση σε βάθος» στο υποσυνείδητο για την ανάκτηση καταπιεσμένων αναμνήσεων ή τραυμάτων του παρελθόντος, που ενδέχεται να προκαλούν ψυχολογική δυσφορία και προβληματικές συμπεριφορές. Στην πραγματικότητα, ο κύριος στόχος της ανάλυσης είναι να προσδιορίσει τη βασική αιτία, το πρόβλημα, τη διαταραχή ή/και το σύμπτωμα της αγωνίας ενός ατόμου.

Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης, ένας ψυχολόγος υπνωτίζει πρώτα το άτομο βάζοντάς το σε μια χαλαρή κατάσταση. Στη συνέχεια, βοηθά αυτό το άτομο να εξερευνήσει προηγούμενα γεγονότα της ζωής του. Ο στόχος είναι να διερευνηθούν οι ασυνείδητες αναμνήσεις του ατόμου για τα εν λόγω συμβάντα, ώστε να μπορεί να τα προσπεράσει και να τα αντιμετωπίσει.

Διαβάστε περισσότερα για:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *