Πως να συμπεριφέρεσαι σε άτομα με διπολική διαταραχή;
Πως να συμπεριφέρεσαι σε άτομα με διπολική διαταραχή; Πως να αντιμετώπισες τα συμπτώματα αυτής της ψυχικής διαταραχής; Η φροντίδα ενός ατόμου με διπολική διαταραχή μπορεί να είναι πολύ δύσκολη και να αποδειχθεί μια πραγματική πρόκληση. Είναι δύσκολο να βρεθεί μια ισορροπία. Από την μία μπορεί να προσπαθείς να είσαι υποστηρικτικός/η με τον πάσχοντα, καθώς δεν ευθύνεται για την κατάστασή του, όμως η συμπεριφορά του μπορεί να σας επηρεάσει και και να σας πληγώσει.
Πολύ συχνά, άτομα με υπομανία μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι έχουν πρόβλημα. Μπορεί ακόμη και να το απολαμβάνουν, θεωρώντας ότι είναι ιδιαίτερα παραγωγικά. Άλλοι παλεύουν με την κατάθλιψη, χωρίς να λαμβάνουν τη βοήθεια που θα μπορούσε να ανακουφίσει τον πόνο τους. Πως μπορείς ωστόσο να βοηθήσεις; Αν και δεν υπάρχει εύκολη λύση, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν.
Πως να συμπεριφέρεσαι σε άτομα με διπολική διαταραχή;
Αναρωτιέσαι λοιπόν, πως να συμπεριφέρεσαι σε άτομα με διπολική διαταραχή; Υπάρχουν μια σειρά από συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις και να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής του πάσχοντα, αλλά φυσικά και την δική σου.
- Μαθαίνω. Σύλλεξε πληροφορίες από αξιόπιστους ιστότοπους, βιβλία και άρθρα που εξηγούν λεπτομερώς την πάθηση. Όσο περισσότερα ξέρεις, τόσο το καλύτερο.
- Ακούω. Προσέξτε τι λέει το αγαπημένο σου πρόσωπο. Μην υποθέσεις ότι καταλαβαίνεις τι περνά.
- Παρατήρησε τα συμπτώματα. Ο πάσχων μπορεί να μην μπορεί να δει καθαρά συμπτώματά του ή μπορεί να τα αρνείται. Όταν αντιλαμβάνεστε τα προειδοποιητικά σημάδια μανίας ή κατάθλιψης πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα λάβει βοήθεια το συντομότερο δυνατό.
- Κάντε πράγματα μαζί. Ναι, αλλά πως να συμπεριφέρεσαι σε άτομα με διπολική διαταραχή; Οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη συχνά απομακρύνονται από τους άλλους. Προσπάθησε να ενθαρρύνεις λοιπόν τον φίλο ή το αγαπημένο πρόσωπο να βγει έξω και να κάνει πράγματα που του αρέσουν.
- Τήρησε ένα πρόγραμμα. Εάν ζεις με κάποιον που πάσχει από διπολική διαταραχή, παρότρυνέ τον να τηρεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στην ζωή του. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι είναι χρήσιμο να έχετε μια τακτική ρουτίνα. Το άτομο θα εξακολουθεί να χρειάζεται τα φάρμακά του, αλλά ρουτίνες όπως η άσκηση και η υγιεινή διατροφή, βοηθούν τη συνολική του υγεία.
- Κοινοποίησε τις δικές σου ανησυχίες. Δεδομένου ότι η συμπεριφορά του πάσχοντα μπορεί να έχει τεράστια επίδραση πάνω σου, πρέπει να το γνωρίζει. Απέφυγε την κριτική και τις κατηγορίες. Αντίθετα, πρέπει να εστιάσεις στο πώς οι πράξεις του πάσχοντα σας επηρεάζουν. Δεδομένου ότι αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να γίνει, ίσως είναι πιο εύκολο να συμβεί μαζί με έναν θεραπευτή.
- Να προσέχεις τον εαυτό σου. Όσο έντονες κι αν είναι οι ανάγκες του αγαπημένου σας προσώπου, έχει σημασία και η δική σου ευτυχία. Είναι σημαντικό να παραμείνεις υγιής συναισθηματικά και σωματικά.
Συνέπεια στην φαρμακευτική αγωγή
Ακριβώς όπως ένας άνθρωπος με διαβήτη τύπου 1 θα χρειάζεται πάντα ινσουλίνη, ένα άτομο με διπολική διαταραχή πιθανότατα θα χρειαστεί να παίρνει φάρμακα για όλη του τη ζωή. Οι έρευνες δείχνουν ότι πολλοί πάσχοντες που σταματούν την φαρμακευτική τους αγωγή συχνά τα συμπτώματά τους επανέρχονται μέσα σε ένα χρόνο. Συχνά λοιπόν οι πάσχοντες δεν τηρούν την φαρμακευτική τους αγωγή. Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να σταματήσει να παίρνει φάρμακα. Εάν έχετε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας με διπολική διαταραχή, μπορείτε να τον βοηθήσετε να την αντιμετωπίσει και γνωρίζοντας τον λόγο που σταματά τη χρήση του φαρμάκου, να τον ενθαρρύνεται να την συνεχίσει.
Μερικές φορές, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί ο πάσχων να χρειαστεί νοσηλεία για κάποιο καιρό μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του. Πως να συμπεριφέρεσαι σε άτομα με διπολική διαταραχή; Με υπομονή και αγάπη για τον εαυτό σου!
Διαβάστε περισσότερα για: