fbpx
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΚατάθλιψηΨυχική ΥγείαΨυχώσεις

Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή – Συμπτώματα και θεραπεία

Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή είναι μια χρόνια ψυχική ασθένεια που συνδυάζει συμπτώματα ψύχωσης (π.χ. παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις ) με συμπτώματα διαταραχών της διάθεσης (π.χ. μανία και/ή κατάθλιψη). Ανάλογα με το είδος των συμπτωμάτων της διάθεσης, διαγιγνώσκεται είτε ως διπολικού τύπου είτε ως καταθλιπτικού τύπου.

Ο επιπολασμός της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής στον πληθυσμό πιστεύεται ότι είναι μικρότερος από 1 τοις εκατό, μικρότερο από ό,τι για τη σχιζοφρένεια  ή τις διαταραχές της διάθεσης. Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο επιρρεπείς ενώ οι άνδρες τείνουν να αναπτύσσουν τη διαταραχή σε μικρότερη ηλικία. Συνήθως διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά μεταξύ 16 και 30 ετών και πολύ σπανίως στα παιδιά.

σχιζοσυναισθηματική διαταραχή κατάθλιψη σχιζοφρένεια

Σχιζοσυναισθηματική Διαταραχή – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής τείνουν να είναι σοβαρά και ποικίλλουν σε κάθε άτομο. Μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε εκείνα που εμπίπτουν σε συμπτώματα της κατάθλιψης, σε μανιακά συμπτώματα και σε συμπτώματα της σχιζοφρένειας. Όσοι έχουν διπολικό τύπο εμφανίζουν μανιακά επεισόδια και μπορεί επίσης να εμφανιστούν και καταθλιπτικά, ενώ εκείνοι με τον καταθλιπτικό τύπο θα βιώσουν μόνο τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Συμπτώματα κατάθλιψης

  • Ψυχολογικά: Θλίψη, αναξιότητα, απελπισία, ανησυχία, έλλειψη ενέργειας, απώλεια ενδιαφέροντος για συνήθεις δραστηριότητες, δυσκολία συγκέντρωσης, ενοχή, αυτοκατηγορία, σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
  • Σωματικά: Μειωμένη όρεξη, απώλεια ή αύξηση βάρους, αϋπνία ή υπερυπνία

Συμπτώματα μανίας

  • Ψυχολογικά: Επικίνδυνη ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά (π.χ. αλόγιστες δαπάνες, επικίνδυνη οδήγηση, επικίνδυνες σεξουαλική συμπεριφορά, ευφορία, ευερεθιστότητα, μεγαλομανία
  • Σωματικά: Αυξημένη ενέργεια και/ή πιο ενεργή από το συνηθισμένο (π.χ. στη δουλειά, κοινωνικά, σεξουαλικά), γρήγορη ομιλία, μειωμένη ανάγκη για ύπνο

Ψυχωσικά συμπτώματα

  • Ψυχολογικά: Παράνοια, αυταπάτες, παραισθήσεις , αποδιοργανωμένη σκέψη, έλλειψη συναισθήματος στις εκφράσεις του προσώπου και στην ομιλία
  • Σωματικά: αργές κινήσεις ή καθόλου κινητικότητα (κατατονία), κακή προσωπική υγιεινή

Επιπλοκές της Σχιζοσυναισθηματικής Διαταραχής

Υπάρχει μια σειρά από πιθανές επιπλοκές της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής, όπως:

  • Κοινωνική απομόνωση
  • Διαπροσωπικές συγκρούσεις
  • Ανεργία
  • Φτώχεια
  • Προβλήματα υγείας
  • Πρόβλημα τήρησης της θεραπείας
  • Αυτοκτονικές σκέψεις και απόπειρες

Σχιζοσυναισθηματική Διαταραχή – Αιτία

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Ωστόσο, προτείνεται ότι μπορεί να προκύψει από έναν συνδυασμό παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου προγεννητικά και σε όλη την παιδική και εφηβική ηλικία. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Κληρονομικότητα
  • Δομή του εγκεφάλου
  • Στρεσογόνοι παράγοντες στην ζωή
  • Χρήση ψυχοτρόπων ναρκωτικών
  • Ιογενείς λοιμώξεις
  • Γεννητικές ανωμαλίες

Σχετικές συνθήκες

Τα άτομα με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή μπορεί επίσης να ζουν με αλληλεπικαλυπτόμενες διαταραχές όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, οι αγχώδεις διαταραχές, η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και η κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ.

Μια συνυπάρχουσα διαταραχή μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής και να κάνει το άτομο λιγότερο πιθανό να ακολουθήσει το θεραπευτικό του σχέδιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σωστή διάγνωση και η ολοκληρωμένη θεραπεία είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για τη διαχείριση της ασθένειάς της.

Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή συχνά συγχέεται με άλλες ψυχικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας, ωστόσο, η καθεμία με τα δικά της διαγνωστικά κριτήρια και θεραπεία. 

σχιζοσυναισθηματική διαταραχή κατάθλιψη σχιζοφρένεια

Θεραπεία

Η θεραπεία για τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή μπορεί να βοηθήσει σε μια καλύτερη ζωή. Η θεραπεία μπορεί να έχει τη μορφή φαρμακευτικής αγωγής, ψυχοθεραπείας ή νοσηλείας, ανάλογα με τα συμπτώματά.

Φάρμακα όπως σταθεροποιητές διάθεσης (π.χ. λίθιο), αντιψυχωσικά (π.χ. παλιπεριδόνη) και αντικαταθλιπτικά (π.χ. φλουοξετίνη) μπορεί να βοηθήσουν. Η λήψη αντιψυχωσικών φαρμάκων βοηθά επίσης για τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες σας, αλλά και στην ηρεμία.

Επιπλέον, τα άτομα με αυτή τη διαταραχή μπορεί να είναι αποκομμένα από την πραγματικότητα. Σε περίπτωση που το άτομο παλεύει με βασικές ανάγκες της ζωής, όπως τροφή και στέγη, ή υπάρχουν επικείμενες ανησυχίες για την ασφάλεια, μπορείτε να καλέσετε το 911 και να ζητήσετε να υποβληθεί σε αξιολόγηση για θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *