fbpx
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΚατάθλιψηΨυχική ΥγείαΨυχώσεις

Ψυχωτική κατάθλιψη – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η ψυχωτική κατάθλιψη είναι ένας υποτύπος της μείζονος κατάθλιψης που εμφανίζεται όταν περιλαμβάνεται και κάποια μορφή ψύχωσης. Η ψύχωση μπορεί να έχει την μορφή παραισθήσεων, να περιλαμβάνει αυταπάτες (όπως, έντονα συναισθήματα αναξιότητας και αποτυχίας) ή κάποια άλλη ρήξη με την πραγματικότητα. Η ψυχωτική κατάθλιψη επηρεάζει περίπου ένα στα τέσσερα άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο με κατάθλιψη.

ψυχωτική κατάθλιψη παραισθήσεις ψευδαισθήσεις

Ψυχωτική κατάθλιψη και μείζων κατάλιψη

Τα άτομα με ψύχωση μπορεί να ακούν «φωνές» ή να έχουν περίεργες και παράλογες ιδέες. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύουν ότι οι άλλοι μπορούν να ακούσουν τις σκέψεις τους ή ότι προσπαθούν να τους βλάψουν. Επιπλέον μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν κυριευτεί από τον διάβολο ή καταζητούνται από την αστυνομία επειδή έχουν διαπράξει ένα έγκλημα που πραγματικά δεν έχουν διαπράξει

Τα άτομα με ψυχωτική κατάθλιψη μπορεί να έχουν θυμό χωρίς προφανή λόγο. Ακόμα μπορεί να περνούν πολύ χρόνο μόνοι τους, να κοιμούνται τη μέρα και μένουν ξύπνιοι τη νύχτα, να μην προσέχουν την εμφάνιση τους, να μην πλένονται και να μην αλλάζουν ρούχα. Η επικοινωνία με ένα τέτοιο άτομο είναι συχνά πολύ δύσκολη.

Άτομα με άλλες ψυχικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια, εμφανίζουν επίσης ψύχωση. Αλλά όσοι πάσχουν από ψυχωτική κατάθλιψη συνήθως έχουν αυταπάτες ή παραισθήσεις που συνάδουν με θέματα σχετικά με την κατάθλιψη (όπως αναξιότητα ή αποτυχία), ενώ τα ψυχωτικά συμπτώματα στη σχιζοφρένεια είναι συχνά πιο παράλογα και δεν έχουν προφανή σχέση με την συναισθηματική κατάσταση του πάσχοντος. 

Η διάγνωση είναι πολύ σημαντική καθώς η θεραπεία της ψυχωτικής κατάθλιψης είναι διαφορετική από τις άλλες μορφές της. Επίσης, η ύπαρξη ενός ψυχωτικού επεισοδίου στην κατάθλιψη, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διπολικής διαταραχής με επαναλαμβανόμενα επεισόδια ψυχωσικής κατάθλιψης, μανίας , ακόμη και αυτοκτονικού ιδεασμού.

Τα κοινά συμπτώματα σε ασθενείς με ψυχωτική κατάθλιψη περιλαμβάνουν:

  • Ανησυχία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Υποχονδρίαση
  • Αυπνία
  • Κόπωση
  • Νωχελικότητα
  • Παραισθήσεις
ψυχωτική κατάθλιψη παραισθήσεις ψευδαισθήσεις

Πώς αντιμετωπίζεται η Ψυχωτική Κατάθλιψη;

Συνήθως, η θεραπεία για την ψυχωτική κατάθλιψη γίνεται στο νοσοκομείο. Με αυτόν τον τρόπο, ο ασθενής παρακολουθείται στενά από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Διαφορετικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση της κατάστασης του ατόμου, που συνήθως περιλαμβάνουν συνδυασμούς αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών φαρμάκων .

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την αντίληψη και την κατανόηση του κόσμου γύρω μας. 

Η θεραπεία είναι συνήθως πολύ αποτελεσματική. Οι άνθρωποι μπορούν να αναρρώσουν, συνήθως μέσα σε μερικούς μήνες, όμως μπορεί να είναι απαραίτητη η συνεχής ιατρική παρακολούθηση. Εάν τα φάρμακα δεν λειτουργήσουν, μερικές φορές χρησιμοποιείται ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT). 

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *