fbpx
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
Ανθρώπινη ΨυχολογίαΣχέσεις

Αντίστροφη ψυχολογία – Πως να την επιτύχετε;

Η αντίστροφη ψυχολογία, είναι μια τακτική, μια συμπεριφορά, διαφορετική από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ιδέα γύρω από την αντίστροφη ψυχολογία είναι ότι κάνοντας το αντίθετο από αυτό που πραγματικά θέλουμε, θα “αναγκάσουμε” το άλλο άτομο να επιλέξει πραγματικά αυτό που επιδιώκουμε.

Η αντίστροφη ψυχολογία μπορεί επίσης να θεωρηθεί και ως μια μορφή χειραγώγησης, καθώς το άτομο που αποτελεί αντικείμενο αυτής της τακτικής, αγνοεί το τι συμβαίνει και μπορεί να μην γνωρίζει πλήρως ποια είναι τα αληθινά κίνητρα του άλλου.  

αντίστροφη ψυχολογία μυαλό εγέφαλος συναισθήματα

Αντίστροφη ψυχολογία – Πώς να την επιτύχετε;

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την αντίστροφη ψυχολογία για να προσπαθήσετε να επηρεάσετε ένα άλλο άτομο, υπάρχουν κάποιες τακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, όπως για παράδειγμα:

  • Να προσπαθείτε να δείξετε ότι επιδιώκετε το αντίθετο από αυτό που θέλετε να επιτύχετε.
  • Να ασκήσετε πίεση στο άλλο άτομο να μην κάνει αυτό που πραγματικά θέλετε.
  • Να δείξετε στο άτομο, ότι και να θέλει, δεν μπορεί να κάνει αυτό που θέλετε.
  • Να επιχειρηματολογήσετε πολύ επικριτικά κατά αυτού που θέλετε να επιτύχετε.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το πότε αυτή η στρατηγική μπορεί να είναι η αποτελεσματική. Η αντίστροφη ψυχολογία τείνει να λειτουργεί καλύτερα σε άτομα που συνήθως αντιστέκονται στη συμμόρφωση και δεν θέλουν να ακολουθούν όσα τους λένε οι άλλοι.

Αντίστροφη ψυχολογία – Σημάδια

Η αντίστροφη ψυχολογία λειτουργεί με βάση ένα ψυχολογικό φαινόμενο, γνωστό ως αντίδραση. Η αντίδραση περιλαμβάνει μια έντονη αρνητική συμπεριφορά σε κάποιον που προσπαθεί να μας πείσει για κάτι. Ως αποτέλεσμα αυτής της αρνητικής αντίδρασης, κάνουμε το αντίθετο από αυτό που προσπαθούν να μας πείσει κάποιος και επιλέγοντας το αντίθετο από αυτό που έχει προταθεί, οι άνθρωποι διεκδικούμε εμμέσως την ανεξαρτησία και την αυτονομία μας.

Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορείτε να αναζητήσετε για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε αυτό το είδος πειθούς που περιλαμβάνουν:

  • Ένα άτομο μπορεί να κάνει υπερβολικά αρνητικά σχόλια που φαίνεται να γίνονται επίτηδες, για να συγκεντρώσουν μια αντίδραση.
  • Έντονη αίσθηση ότι κάποιος θέλει κάτι, αλλά δεν κάνει ένα άμεσο αίτημα.
  • Το άτομο που υποπτεύεστε έχει περισσότερα να κερδίσει αν κάνετε το αντίθετο από αυτό που σας προτείνει.

Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να αποφασίσετε ποια ταινία θα δείτε, θα ήταν ασυνήθιστο εάν ο φίλος σας που συνήθως αγαπά τις ρομαντικές κωμωδίες, αρχίσει ξαφνικά να θέλει να δει μια ταινία τρόμου, μειώνοντας την επιλογή της ρομαντικής κωμωδίας.

αντίστροφη ψυχολογία μυαλό εγέφαλος συναισθήματα

Παραδείγματα Αντίστροφης Ψυχολογίας

Υπάρχουν πολλά κοινά παραδείγματα που μπορούν να δείξουν πώς χρησιμοποιείται η αντίστροφη ψυχολογία στην πραγματική ζωή. 

  • Οι στρατηγικές μάρκετινγκ και πωλήσεων συχνά χρησιμοποιούν την αντίστροφη ψυχολογία για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες.
  • Οι γονείς συχνά χρησιμοποιούν αντίστροφη ψυχολογία για να κάνουν τα παιδιά τους αυτό που πραγματικά θέλουν. Για παράδειγμα, ένας γονέας μπορεί να πει στο παιδί του να μην παίρνει τα παιχνίδια του στο δωμάτιό του με την ελπίδα ότι το παιδί θα κάνει το αντίθετο.
  • Στις σχέσεις τους οι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης την αντίστροφη ψυχολογία για να κάνουν τον σύντροφό τους να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένους τρόπους.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *