fbpx
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
Ανθρώπινη ΨυχολογίαΣχέσεις

Τα βασικά συναισθήματα – Ποια είναι;

Τα βασικά συναισθήματα συντάχθηκαν σαν θεωρία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, από τον ψυχολόγο Paul Eckman, ο οποίος εντόπισε έξι βασικά συναισθήματα τα οποία βιώνονται από όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς. Αυτά ήταν η ευτυχία, η λύπη, η αηδία, ο φόβος, η έκπληξη και ο θυμός. Αργότερα επέκτεινε τον κατάλογο των βασικών συναισθημάτων του για να συμπεριλάβει πράγματα όπως η υπερηφάνεια, η ντροπή, η αμηχανία και ο ενθουσιασμός.

τα βασικά συναισθήματα χρώματα κόκκινο και μπλε

Τα 6 βασικά συναισθήματα

Το συναίσθημα της ευτυχίας

Η έρευνα για την ευτυχία έχει αυξηθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1960 σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της ψυχολογίας που είναι γνωστός ως θετική ψυχολογία. Αυτό το είδος συναισθήματος μερικές φορές εκφράζεται μέσω:

  • Εκφράσεις προσώπου : όπως το χαμόγελο
  • Γλώσσα του σώματος : όπως μια χαλαρή, ήρεμη στάση
  • Τόνος φωνής : ένας αισιόδοξος, ευχάριστος τρόπος ομιλίας

Το συναίσθημα του φόβου

Ο φόβος είναι η συναισθηματική αντίδραση σε μια άμεση απειλή. Μπορούμε επίσης να αναπτύξουμε παρόμοια αντίδραση σε έμμεσες απειλές ή ακόμα και σε σκέψεις μας για πιθανούς κινδύνους, που ονομάζεται και πιο γενικά, άγχος. Το κοινωνικό άγχος, για παράδειγμα, περιλαμβάνει έναν έμμεσο φόβο για κοινωνικές συναθροίσεις και γεγονότα.

Το συναίσθημα της αηδίας

Η αηδία είναι ένα ακόμα από τα αρχικά έξι βασικά συναισθήματα που περιγράφει ο Eckman. Η αηδία μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Γλώσσα του σώματος : απομάκρυνση από τον παράγοντα της αηδίας
  • Σωματικές αντιδράσεις : όπως έμετος ή αναγούλα
  • Εκφράσεις του προσώπου : όπως σήκωμα του άνω χείλους

Συναίσθημα της λύπης

Όπως και άλλα συναισθήματα, η λύπη είναι κάτι που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κατά καιρούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν παρατεταμένες και σοβαρές περιόδους θλίψης που μπορεί να μετατραπούν σε κατάθλιψη. Η λύπη μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Κλάμα
  • Μειωμένη διάθεση
  • Λήθαργος
  • Κοινωνική απόσυρση

Συναίσθημα του θυμού

Όταν μια απειλή προκαλεί θυμό, μπορεί να έχετε την τάση να αποκρούσετε τον κίνδυνο και να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Ο θυμός συχνά εκδηλώνεται μέσω:

  • Εκφράσεις του προσώπου : όπως συνοφρυωμένο μέτωπο
  • Γλώσσα του σώματος : όπως μια απειλητική στάση
  • Τόνος φωνής : φωνές και βρισιές
  • Φυσιολογικές αποκρίσεις : όπως εφίδρωση ή κοκκινίλες
  • Επιθετικές συμπεριφορές : όπως βία και ρίψεις αντικειμένων

Συναίσθημα της έκπληξης

Η έκπληξη είναι ο τελευταίος από τους έξι βασικούς τύπους ανθρώπινων συναισθημάτων που περιγράφηκαν αρχικά από τον Eckman. Η έκπληξη είναι συνήθως αρκετά σύντομη και χαρακτηρίζεται από μια φυσιολογική απόκριση ξαφνιασμού μετά από κάτι απροσδόκητο.

τα βασικά συναισθήματα χρώματα κόκκινο και μπλε

Βασικά συναισθήματα – Άλλες θεωρίες

Άλλες Θεωρίες Συναισθήματος

Όπως συμβαίνει με άλλες, πολλές έννοιες στην ψυχολογία, δεν μπορούν να συμφωνούν όλοι οι θεωρητικοί σχετικά με τον τρόπο ταξινόμησης των συναισθημάτων ή ποια είναι στην πραγματικότητα τα βασικά συναισθήματα. Ενώ η θεωρία του Eckman είναι μια από τις πιο γνωστές, άλλοι θεωρητικοί έχουν προτείνει τις δικές τους ιδέες σχετικά με τα συναισθήματα που αποτελούν τον πυρήνα της ανθρώπινης εμπειρίας.

Για παράδειγμα, ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι υπάρχουν μόνο δύο ή τρία βασικά συναισθήματα. Άλλοι έχουν προτείνει ότι τα συναισθήματα έχουν κάποια ιεραρχία. Τα πρωταρχικά συναισθήματα όπως η αγάπη, η χαρά, η έκπληξη, ο θυμός και η λύπη μπορούν στη συνέχεια να αναλυθούν περαιτέρω, σε δευτερεύοντα συναισθήματα. Η αγάπη, για παράδειγμα, αποτελείται από δευτερεύοντα συναισθήματα, όπως η στοργή και η λαχτάρα.

Αυτά τα δευτερεύοντα συναισθήματα θα μπορούσαν στη συνέχεια να αναλυθούν περαιτέρω σε αυτά που είναι γνωστά ως τριτογενή. Το δευτερεύον συναίσθημα στοργής περιλαμβάνει τριτογενή συναισθήματα, όπως η συμπάθεια, η φροντίδα, η συμπόνια και η τρυφερότητα.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *