Επικριτική μητέρα – Πως αντιμετωπίζεται;
Μια επικριτική μητέρα μπορεί να δυσκολέψει αρκετά την ζωή ενός παιδιού και έτσι για μερικούς ανθρώπους, η διατήρηση μιας καλής, υγιούς σχέσης με τους γονείς τους μπορεί να είναι δύσκολη. Η τοξικότητα στις σχέσεις τις φθείρει, πόσω μάλλον, όταν πρόκειται για οικογενειακές και δη σχέση μητέρας παιδιού.
Επικριτική μητέρα – Τι να κάνω;
- Μιλήστε στην μητέρα σας
Αυτό μπορεί να είναι το πιο δύσκολο από όλα τα βήματα, αλλά ίσως και το πιο σημαντικό. Μην είστε κατηγορητικοί αλλά μοιραστείτε μαζί της τα συναισθήματα και την εμπειρία σας ως παιδί της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί απλώς να αρνηθούν τα πάντα, αλλά είναι επίσης πιθανό να σας ακούσουν και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αυτός είναι πραγματικά ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε γιατί μπορεί να ανοίξει το δρόμο στην επικοινωνία.
- Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες
Η επικριτική μητέρα επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας. Είναι λογικό όταν ήσασταν ένα 5χρονο παιδί, να συνεχίζατε να της δείχνατε την ζωγραφιά που κάνατε και να την σχολίαζε αρνητικά. Εάν είστε όμως ενήλικας, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να της δίνετε αναφορά, με την ελπίδα να πάρετε την έγκρισή της. Αν σας συγχαρεί για κάτι, τότε έχει καλώς, από εκεί και πέρα όμως δεν πρέπει να απογοητεύεστε άνευ λόγου.
- Δεν φταίτε εσείς
Είναι εύκολο να πιστέψετε ότι φταίτε εσείς και όχι εκείνη, καθώς η επικριτική μητέρα δύσκολο να σας δώσει μια σωστή ανατροφοδότηση για τα πεπραγμένα σας. Οι γονείς σας μπορεί να έχουν μια σειρά από λόγους για να είναι επικριτικοί και μπορεί να είναι αυτοί που είναι λόγω των δικών τους προβλημάτων, οπότε να σκέφτεστε διπλά κάθε φορά που γίνονται τοξικοί για κάτι.
- Θέστε όρια
Εάν έχετε επικριτικούς γονείς, μπορεί να μην είναι και η καλύτερη πηγή καθοδήγησης ή υποστήριξης σε μια περίοδο πρόκλησης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιβάλλετε όρια στον εαυτό σας και να μην είστε πάντα ανοιχτό βιβλίο μαζί τους. Και αν έρθουν να εξετάσουν τη ζωή σας, τότε να είστε προσεκτικοί στις απαντήσεις σας. Προκειμένου να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε γιατί η επικριτική μητέρα μας μπορεί να είναι τόσο καταπιεστική, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι γονείς που είναι επικριτικοί στην ενήλικη ζωή τους, είχαν επικριτικούς γονείς στην παιδική τους ηλικία.
Επικριτική μητέρα – Αντιμετώπιση
- Επιτρέψτε στον εαυτό σας να παρατηρήσει το τι ακριβώς συμβαίνει. Ο σκοπός δεν είναι να κατηγορήσουμε τους γονείς μας, αλλά να μάθουμε από που προκύπτει η συμπεριφορά τους.
- Χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο, σκεφτείτε πόσο δυνατοί και ανθεκτικοί υπήρξατε σε όλη σας τη ζωή.
- Σημειώστε όλα τα καλά σας προσόντα, προσέχοντας πολύ να μην αφήσετε την κριτική φωνή των γονιών σας να παρέμβει.
- Όταν αλληλεπιδράτε με μια αυταρχική μητέρα, μπείτε στο ρόλο του ενήλικα παρατηρητή και όχι του πληγωμένου παιδιού.
- Μεταφέρετε το μήνυμά σας. Όταν αισθάνεστε έτοιμοι – και αν το νιώθετε κατάλληλο – μιλήστε στην μητέρα σας: «Πληγώνομαι όταν με επικρίνεις. Νιώθω πολύ καλύτερα για τη σχέση μας όταν είσαι ευγενική και με σέβεσαι».
- Ένα τάιμ άουτ μπορεί να είναι χρήσιμο. Εάν μια αυταρχική μητέρα δεν αρχίσει να αλλάζει ως αποτέλεσμα των νέων ορίων σας, μη διστάσετε να κάνετε ένα τάιμ άουτ από τη σχέσησας έως ότου (και εάν) μπορέσει να σας φερθεί με σεβασμό.
Διαβάστε περισσότερα για: