fbpx
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
Ανθρώπινη ΨυχολογίαΣχέσεις

Λεκτική κακοποίηση / Λεκτική βία – Σημάδια

Η λεκτική κακοποίηση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο άλλες μορφές κακοποίησης και εκφοβισμού, όπως η σωματική και η σεξουαλική και για αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. 

Η λεκτική κακοποίηση περιλαμβάνει κάποιου είδους λεκτική βία που προκαλεί βλάβη σε ένα άτομο, ωθώντας τον συχνά να αναρωτηθεί το ποιος είναι. Είναι ένας τρόπος ελέγχου και διατήρησης της εξουσίας πάνω σε ένα άτομο, καθώς δεν είναι ασυνήθιστο για ένα θύμα λεκτικής κακοποίησης να αισθάνεται ανεπαρκές, ανόητο και άχρηστο.

Η λεκτική βία σε μια σχέση, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, επειδή ο/η σύντροφος μπορεί να μην είναι κακοποιητικός όλη την ώρα και αυτή η συμπεριφορά του, πιθανότατα να εμφανίστηκε με την πάροδο του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, όταν ο θύτης είναι στοργικός και ευγενικός, το θύμα μπορεί να ξεχάσει την αρνητική συμπεριφορά και καταλήγει να αγνοεί το μοτίβο της λεκτικής κακοποίησης ή ακόμα και να δικαιολογεί τη συμπεριφορά του θύτη.

λεκτική κακοποίηση λεκτική βία άνθρωπος φωνάζει

Λεκτική κακοποίηση – Σημάδια

Όταν πρόκειται για λεκτική κακοποίηση, τα θύματα συχνά αναρωτιούνται εάν αυτό που βιώνουν είναι πραγματικά καταχρηστικό. Αναρωτιούνται επίσης αν είναι μεγάλη υπόθεση ή όχι για να το καταγγείλουν.

Μερικά σημάδια ότι ένα μέλος της οικογένειας, ένας φίλος, ο σύντροφος ή κάποιος από τον εργασιακό χώρο σας κακοποιεί λεκτικά περιλαμβάνουν:

  • Σας αποκαλεί διάφορα πράγματα. Κάθε φορά που κάποιος σας αποκαλεί ως κάτι, είναι μια μορφή λεκτικής κακοποίησης. Ακόμα κι αν τα ονόματα αυτά λέγονται με ουδέτερο τόνο φωνής, αυτό δεν είναι αποδεκτό.
  • Χρησιμοποιούν συγκεκριμένες λέξεις για να σας ντροπιάσουν. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν επικριτικές, σαρκαστικές ή χλευαστικές λέξεις που έχουν σκοπό να σας πληγώσουν. Αυτά μπορεί να είναι σχόλια σχετικά με τον τρόπο που ντύνεστε, μιλάτε ή την ευφυΐα σας. 
  • Κάνουν αστεία εις βάρος σας. Συνήθως, οι άνθρωποι που κάνουν χρησιμοποιούν λεκτική βία, θα σας κάνουν το επίκεντρο των αστείων τους. Αυτό μπορεί να γίνει και σε δημόσιο χώρο και συνήθως επιλέγουν αστεία σε κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε ευάλωτοι ή αδύναμοι.
  • Σας κατακρίνουν. Είτε γίνεται δημόσια είτε ιδιωτικά, η κριτική μπορεί να είναι επώδυνη, ιδιαίτερα εάν το άτομο που ασκεί την κριτική είναι απλώς κακόβουλο και δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει εποικοδομητική κριτική. 
  • Φωνάζουν, ουρλιάζουν ή βρίζουν. Κάθε φορά που κάποιος σας φωνάζει ή σας βρίζει, αυτό είναι μια επίδειξη δύναμης και ο στόχος είναι να σας ελέγξει και να σας εκφοβίσει, για να υποταχθείτε. 
  • Σας απειλούν. Καμία απειλή δεν πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Όταν οι άνθρωποι σας απειλούν, προσπαθούν να σας ελέγξουν και να σας χειραγωγήσουν. 

Λεκτική κακοποίηση – Επιπτώσεις

Η λεκτική κακοποίηση μπορεί να επηρεάσει κάθε τομέα της ζωής του θύματος, συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών επιδόσεων, των σχέσεων και της εργασίας. Όπως κάθε άλλη μορφή κακοποίησης ή εκφοβισμού, η λεκτική κακοποίηση έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων προβλημάτων:

  • Ανησυχία
  • Αλλαγές στη διάθεση
  • Χρόνιο στρες
  • Μειωμένη αυτοεκτίμηση 
  • Κατάθλιψη
  • Αίσθημα ντροπής, ενοχής και απελπισίας
  • Μετατραυματικό στρες
  • Κοινωνική απόσυρση και απομόνωση 
  • Χρήση ουσιών

Όταν η λεκτική κακοποίηση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, μπορεί να επηρεάσει και την ίδια την αυτοεικόνα του ανθρώπου Όσοι βιώνουν λεκτική κακοποίηση ως παιδιά μπορεί να βιώσουν αισθήματα αναξιότητας, δυσκολία να εμπιστευτούν τους άλλους και προβλήματα ρύθμισης των συναισθημάτων τους ως ενήλικες.

λεκτική κακοποίηση λεκτική βία ζευγάρι μαλώνει και φωνάζει

Λεκτική κακοποίηση – Αντιμετώπιση

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της λεκτικής βίας είναι η αναγνώριση της κακοποίησης. Εάν καταφέρατε να εντοπίσετε οποιοδήποτε είδος λεκτικής κακοποίησης στη σχέση σας, είναι σημαντικό να το αναγνωρίσετε.

Με το να είστε ειλικρινείς για αυτό που βιώνετε, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε βήματα για να αποκτήσετε ξανά τον έλεγχο. 

Θέστε Όρια

Αντιμετωπίστε το άτομο που σας κακοποιεί και πείτε του ότι δεν μπορεί πλέον να σας επικρίνει, να σας κρίνει, να σας ντροπιάζει, να σας φωνάζει, να σας απειλεί κ.λπ. Στη συνέχεια, πείτε τους τι θα συμβεί αν συνεχίσουν αυτή την καταχρηστική συμπεριφορά.

Για παράδειγμα, πείτε τους ότι αν σας φωνάξουν ξανά η συζήτηση θα τελειώσει και θα φύγετε από κοντά τους. Το κλειδί όμως είναι μην βάζετε όρια που δεν έχετε σκοπό να κρατήσετε.

Τερματίστε τη Σχέση

Εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η λεκτική κακοποίηση θα τελειώσει ή ότι το άτομο έχει πρόθεση να βελτιώσει τη συμπεριφορά του, πιθανότατα θα χρειαστεί να λάβετε μέτρα για να τερματίσετε τη σχέση. Πριν το κάνετε αυτό, μοιραστείτε τις σκέψεις και τις ιδέες σας με έναν έμπιστο φίλο, ή συγγενή, ώστε να σας βοηθήσει σε αυτή σας την απόφαση.

Αναζητήστε βοήθεια

Η θεραπεία από μια λεκτικά καταχρηστική σχέση μπορεί να μην είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Απευθυνθείτε σε έμπιστα αγαπημένα σας πρόσωπα για υποστήριξη και σκεφτείτε να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή που μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να αναπτύξετε υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης του τραύματός σας.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *