fbpx
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
Ψυχοθεραπεία

Ηχοθεραπεία – Τι είναι και πως βοηθά;

Η ηχοθεραπεία καλύπτει μια σειρά από θεραπείες, από την μουσικοθεραπεία μέχρι τα soundbaths. Όπως και το μασάζ, το οποίο προσφέρει θεραπεία μέσω της αφής, η ηχοθεραπεία είναι μια μορφή αισθητηριακής θεραπείας και χρησιμοποιείται από διάφορους πολιτισμούς εδώ και αιώνες.

Τα soundbaths είναι η πιο κοινή μορφή ηχοθεραπείας και χρησιμοποιούν διάφορα όργανα για να ξεκινήσουν μια «εμπειρία ακρόασης ολόκληρου του σώματος». Η μουσικοθεραπεία, χρησιμοποιεί ήχους καθοδηγούμενους από τον θεραπευτή για να ενισχύσει τη μνήμη και να ανακουφίσει το άγχος. Τα binaural beats, μια άλλη μορφή ηχοθεραπείας, περιλαμβάνουν την αναπαραγωγή δύο ξεχωριστών ήχων σε κάθε αυτί, οι οποίοι γίνονται αντιληπτοί ως ένας ενιαίος, από τον εγκέφαλο. 

ηχοθεραπεία κρουστά τύμπανα μουσικοθεραπεία

Ηχοθεραπεία – Πως γίνεται;

Η ηχοθεραπεία δεν αφορά ένα συγκεκριμένο ήχο ή ένα σύνολο ήχων, αλλά την καλλιέργεια της πρόθεσης και της δεκτικότητας του ακροατή. Τα πιο κοινά όργανα ηχοθεραπείας περιλαμβάνουν θιβετιανά κύπελλα ήχου, κρυστάλλινα μπολ, γκονγκ, κουδούνια και φωνές. Άλλοι ήχοι μπορούν επίσης να προηχογραφηθούν, όπως λευκός θόρυβος, μουσική περιβάλλοντος ή καθοδηγούμενες οδηγίες. 

“Αν ο στόχος είναι η χαλάρωση, οι πιο ευεργετικοί ήχοι περιλαμβάνουν τις αργές μελωδίες, καθώς και τραγούδια σε χαμηλότερες συχνότητες και αργές μεταβάσεις. Οι ήχοι της φύσης, όπως η βροχή, προσφέρουν σταθερό λευκό θόρυβο, που ηρεμεί το νευρικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του σωματικού πόνου.  Ο στόχος της ηχοθεραπείας είναι τελικά η ισορροπία και η αποκατάσταση της ευεξίας. Αυτή η θεραπεία φέρνει τα συναισθήματα στην επιφάνεια, είτε αμέσως, είτε μετά από μία ημέρα.

Οι δονήσεις που προκαλεί η ηχοθεραπεία« κάνουν μασάζ σε κάθε κύτταρο του σώματος. Σε αντίθεση με ένα παραδοσιακό μασάζ, το οποίο χειρίζεται τον επιφανειακό ιστό του σώματος, αυτή η θεραπεία λειτουργεί σε όλη το δέρμα, τους μυς, τους ιστούςν και τα όργανα.

ηχοθεραπεία κρουστά τύμπανα μουσικοθεραπεία

Ηχοθεραπεία – Οφέλη

Πολλές έρευνες υποστηρίζουν την ηχοθεραπεία για την ανακούφιση τόσο του σωματικού όσο και του ψυχολογικού πόνο. Μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός με τη βοήθεια θιβετιανών κρουστών μείωσε αισθητά το άγχος και τον θυμό – ειδικά σε ανθρώπους που έκαναν πρώτη φορά αυτή την θεραπεία. Μια άλλη μελέτη , εστιάζοντας σε ασθενείς με ινομυαλγία , σημείωσε ότι η ηχητική διέγερση χαμηλής συχνότητας μείωσε σημαντικά τον πόνο.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *