fbpx
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΚατάθλιψηΨυχική Υγεία

Πως μιλάμε σε άνθρωπο με κατάθλιψη

Το να γνωρίζουμε το πως μιλάμε σε άνθρωπο με κατάθλιψη δεν είναι πάντα εύκολο. Πολλοί άνθρωποι με κλινική κατάθλιψη αισθάνονται μοναξιά, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα δεδομένα. Εάν δεν ξέρετε τι να πείτε, απλώς πείτε στον άνθρωπο σας ότι είστε εκεί για εκείνον.

πως μιλάμε σε άνθρωπο με κατάθλιψη

Πως μιλάμε σε άνθρωπο με κατάθλιψη – Βήματα

Πες του ότι τον νοιάζεσαι

Αυτές οι δύο απλές λέξεις—«σε νοιάζομαι»—μπορούν να σημαίνουν τόσα πολλά για ένα άτομο που μπορεί να νιώθει ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον του. Μια αγκαλιά ή ένα απαλό άγγιγμα μπορεί να περάσει αυτό το μήνυμα. Το σημαντικό είναι να κάνετε το άτομο που έχει κατάθλιψη ότι έχει σημασία για εσάς.

Δείξτε τους ότι είστε εκεί για εκείνους

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη τείνουν να αποσύρονται κοινωνικά, επομένως η προσέγγιση ενός φίλου που έχει ανάγκη είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Εάν ο φίλος σας δεν είναι έτοιμος να μιλήσει, συνεχίστε να προσφέρετε την υποστήριξή σας περνώντας χρόνο μαζί του και προσπαθήστε να τον επισκέπτεστε τακτικά, ή να του τηλεφωνείτε.

Το πως μιλάμε σε άνθρωπο με κατάθλιψη μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά να ξέρετε ότι το να υπενθυμίζετε στον φίλο σας ότι είστε κάποιος στον οποίο μπορεί να στηριχθεί είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Ρωτήστε τον πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Η κατάθλιψη προσθέτει μεγάλο βάρος στο άτομο που την βιώνει, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά και ως εκ τούτου υπάρχουν πιθανώς πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τον ελαφρύνετε. Ο φίλος σας μπορεί να είναι απρόθυμος να δεχτεί την βοήθειά σας από φόβο μήπως σας επιβαρύνει, γι’ αυτό ξεκαθαρίστε ότι είναι κάτι που θέλετε και θα ζητούσατε και εσείς σε παρόμοια κατάσταση.

Είναι επίσης πιθανό η κατάθλιψη να κάνει τον φίλο σας τόσο κουρασμένο και παρατημένο που να μην ξέρει καν τι είδους βοήθεια να ζητήσει. Τρεις ερωτήσεις που ταιριάζουν απόλυτα με το πως μιλάμε σε άνθρωπο με κατάθλιψη περιλαμβάνουν:

  • Θα μπορούσα να βοηθήσω με τις δουλειές του σπιτιού ή τα ψώνια;
  • Θα ήθελες να σου κάνω παρέα για λίγο;
  • Θα ήθελες να σε συνοδεύσω σε κάποιο ραντεβού ή υποχρέωσή σου;

Θυμηθείτε, επίσης, ότι η βοήθεια που πιστεύετε ότι μπορεί να χρειάζεται ο φίλος σας μπορεί να μην είναι αυτό που θα ήταν πραγματικά ωφέλιμο για εκείνον. οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακούτε.

πως μιλάμε σε άνθρωπο με κατάθλιψη
Προτρέψτε τον να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αλλά πολλές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται συχνά ντροπή για την κατάστασή τους ή απαισιοδοξία για το αν ψυχοθεραπεία πραγματικά θα βοηθήσει. Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι η κατάθλιψη είναι μια πραγματική —και θεραπεύσιμη— ασθένεια.

Υπενθυμίστε τους είναι εντάξει να νιώθουν όπως νιώθουν

Ακόμα κι αν τα προβλήματα του φίλου σας μπορεί να σας φαίνονται μικρά, αντισταθείτε στην παρόρμηση να τους κρίνετε ή να βρείτε απλές λύσεις. Οι βιοχημικές ανισορροπίες που σχετίζονται με την κατάθλιψη είναι αυτές που οδηγούν στο πόσο άσχημα νιώθει ο φίλος σας και όχι απαραίτητα η κατάσταση που βιώνουν.

Αντίθετα, πείτε του ότι λυπάστε που νιώθει τόσο άσχημα και δείξτε του ότι τον αποδέχεστε. Εάν ο φίλος σας μόλις πρόσφατα άρχισε να παίρνει φάρμακα ή να παρακολουθεί συμβουλευτική, μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος για το πως μιλάμε σε άνθρωπο με κατάθλιψη, καθώς χρειάζεται υποστήριξη και χώρο.

Τονίστε τους ότι δεν είναι αδύναμοι ή ελαττωματικοί

Όσοι αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη τείνουν να αισθάνονται αδύναμοι ή ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί τους. Ενώ η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια, όσοι ζουν με αυτήν μπορεί να αισθάνονται ότι είναι κάποιο ελάττωμα του χαρακτήρα τους.

Καθησυχάστε το φίλο σας και πείτε του ότι η κατάθλιψη είναι μια πραγματική ασθένεια που προκαλείται από μια βιοχημική ανισορροπία στον εγκέφαλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύναμος. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται πολλή δύναμη για να την αντιμετωπίσουν καθημερινά, επομένως είναι πιθανώς πολύ πιο δυνατοί από ό,τι νομίζουν.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *