fbpx
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
Διατροφή

Μέλι – Θερμίδες και ιδιότητες

Το μέλι με τις ιδιότητές του αποτελεί έναν από τους θησαυρούς της φύσης, χαρίζοντας σημαντικά οφέλη στην υγεία. Ο Μελισσοκόμος Νίκος Μενδρινός, παραγωγός του ξακουστού μελιού της Σχοινούσας, απαντά σε ερωτήσεις που πολλοί κατά καιρούς είχαμε για τον φανταστικό και μυστηριώδη κόσμο του νέκταρ της φύσης.

Μέλι Σχοινούσας Νίκος Μενδρινός
Νικόλαος Μενδρινός

Μέλι – Ιδιότητες

“Το μέλι είναι ένα προϊόν πολύ ιδιαίτερο με αντιοξειδωτικές ικανότητες, ένα προϊόν το οποίο είναι από τα 2 – 3 πιο δημαντικά για τον οργανισμό. Είναι 100% φυσικό και έτσι όποτε μπαίνει στον οργανισμό μας, επηρεάζει όλο το σύστημα, από το στομάχι μέχρι όλο το κυκλοφορικό. Δημιουργεί έτσι μια αίσθηση ευεξίας και κορεσμού σε όλο τον οργανισμό. Από κει και πέρα είναι πολύ δυναμωτικό. Μια εξαιρετική επιλογή για να δώσουμε γλυκιά γεύση στα φαγητά και τα ροφήματά μας, σε σχέση με άλλα προϊόντα και γλυκαντικά. Πλέον στο εμπόριο πωλιούνται πολύ φθηνά μέλια, β διαλογής.

Για να έχουν τόσο χαμηλό κόστος συνήθως φτιάχνονται με μήξη πολλών ειδών μελιών, με γλυκαντικές ουσίες και χρώμα για να φαίνονται καλύτερης ποιότητας. Εκεί λοιπόν που προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καλό στον οργανισμό μας, κάνουμε κάτι κακό, γιατί βάζουμε πάρα πολλή γλυκόζη στο σώμα μας. Βάζουμε όλα αυτά τα υποκατάστατα που πήγαμε να τα αποφύγουμε. Τα βάζουμε για τα δημιουργούν για να βάλουν το χρώμα, βάζουν χρώματα, δηλαδή μερικά που έχουν βγει και τα έχουν ελέγξει τα καραμελωμένα χρώματα για να πιάσει το χρώμα για να πας στο χρώμα του μελιού, οπότε όλα αυτά είναι χημικά πράγματα που κάνουν τελικά κακό στον οργανισμό.

μελισσοκόμος μέλι ιδιότητες θερμίδες μέλι Σχοινούσας

Κατηγορίες και είδη

“Ουσιαστικά τα μέλια εδώ σχοινούσα χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, τα ανθόμελα και τα θυμαρίσια. Τα πρώτα χωρίζονται και αυτά με την σειρά τους σε 2 υποκατηγορίες. Τα ανθόμελα από τα λουλούδια που βγαίνουν μετά τη βροχή, την πρώιμη άνοιξη, δηλαδή από τον Μάρτη και τα τέλη Φλεβάρη και τα μέλια από την ανθοφορία της φάβας. Τα δύο είδη μελιού από άνθη έχουν τεράστιες διαφορές. Το μέλι της φάβας, είναι κατακίτρινο, με μια περίεργη έντονη γεύση, άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο. Από κει τα ανθόμελα είναι πολύ γλυκά, έχουν απόχρωση πορτοκαλί, που αλλάζει ανάλογα την εποχή και ανάλογα το λουλούδι θα δώσει περισσότερο μέλι. Κάθε χρόνο, κάθε παραγωγή ανθόμελου μπορεί να αλλάζει ως προς την γεύση. Ανάλογα με τις βροχές και τον ήλιο, η γη βγάζει διαφορετικά λουλούδια που μπορεί να δώσουν διαφορετική γεύση και στο μέλι.

Η δεύτερη κατηγορία μελιού στην Σχοινούσα είναι το θυμαρίσιο, το πιο δυνατό προϊόν που έχουμε εδώ και το οποίο παράγεται από τον Ιούνιο μέχρι και τον Ιούλιο. Έχει ένα έντονο κεχριμπαρί χρώμα, με παχύρρευστη υφή και πολύ έντονη γεύση”.

Πως το καταναλώνουμε;

“Καταναλώνοντας το μέλι σκέτο είναι το ιδανικότερο, κατευθείαν το πρωί μια κουταλιά δηλαδή, όπως ένα φάρμακο, χωρίς ούτε νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα απορροφηθεί κατευθείαν από τον οργανισμό μας, όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα που παράγει η μέλισσα. Επίσης το μέλι με γιαούρτι είναι ένας εξαιρετικός, δυναμοτικός συνδυασμός που αποτελεί ένα εξαιρετικό πρωινό ή βραδινό. Το τσάι με μέλι είναι ακόμα μια καλή επιλογή που πρέπει όμως να καταναλώνεται σωστά. Εάν το τσάι ή το οποιοδήποτε ρόφημα είναι πάρα πολύ ζεστό, καταστρέφει όλες τις ιδιότητες του μελιού. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι γύρω στους 38 – 40 βαθμούς, όσο δηλαδή και η θερμοκρασία μέσα στην κυψέλη”

κερύθρα μέλι ιδιότητες θερμίδες μέλι Σχοινούσας

Μέλι – Θερμίδες και βιταμίνες

Το μέλι έχει θερμίδες που προέρχονται από υδατάνθρακες και συγκεκριμένα τα σάκχαρα. Η ζάχαρη στο μέλι είναι περίπου 50% γλυκόζη και 50% φρουκτόζη. Ο γλυκαιμικός δείκτης του μελιού υπολογίζεται ότι είναι περίπου 60. Για σύγκριση, ο γλυκαιμικός δείκτης της επιτραπέζιας ζάχαρης (σακχαρόζη) είναι 65.

Λίπη

Το μέλι δεν εμπεριέχει καθόλου λιπαρά. 

Πρωτεΐνη 

Το μέλι περιέχει πρωτεϊνες, αλλά όχι αρκετές για να συμβάλει στις καθημερινές ανάγκες.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα στο μέλι περιλαμβάνουν βιταμίνη Β, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο. Η ποιότητα του μελιού και η περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία καθορίζονται από το πού καλλιεργείται και τον τρόπο επεξεργασίας του. Γενικά, το πιο σκούρο μέλι παρέχει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από το ξανθό μέλι, αλλά το μέλι συνήθως καταναλώνεται σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν συμβάλει σημαντικά στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνες και μέταλλα.

Διαβάστε περισσότερα για: