fbpx
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
Ψυχική ΥγείαΨυχώσεις

Σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας – Συμπτώματα

Η σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας συχνά κάνει τους πάσχοντες να αναγνωρίζονται ως άτομα με εκκεντρική προσωπικότητα. Μπορεί να πιστεύουν έντονα στη μαγική σκέψη, τις δεισιδαιμονίες να έχουν παράλογες αντιλήψεις και να αποφεύγουν ανθρώπους λόγω υπερβολικής καχυποψίας. Επίσης, μπορεί να ντύνονται και να μιλούν περίεργα. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να τους δυσκολεύουν να δημιουργήσουν στενές σχέσεις και να διακριθούν στην εργασία τους.

Σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας – Συμπτώματα

Τα σημάδια της σχιζότυπης διαταραχής προσωπικότητας περιλαμβάνουν τρία κύρια συστατικά. Το πρώτο είναι η μειωμένη ικανότητα δημιουργίας στενών σχέσεων, η οποία μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία στον πάσχοντα. Το δεύτερο είναι οι διαστρεβλωμένες σκέψεις και αντιλήψεις για την πραγματικότητα και το τρίτο είναι η εκκεντρική συμπεριφορά.

σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας χρώματα και φαντασία

Σε νεότερους ανθρώπους, η σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας μπορεί πρώτα να εκδηλωθεί ως κάποιο πρόβλημα προσοχής, κοινωνικό άγχος ή συστολή. Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα παιδικά πειράγματα, κάτι που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το κοινωνικό άγχος.

Ένα άτομο με σχιζότυπη διαταραχή πρέπει να έχει βιώσει πέντε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Απουσία στενών φίλων εκτός της άμεσης οικογένειας
  • Εκκεντρικές ή ασυνήθιστες πεποιθήσεις
  • Πίστη σε υπερδυνάμεις ή δεισιδαιμονίες
  • Υπερβολικό κοινωνικό άγχος που σχετίζεται με παρανοϊκούς φόβους
  • Παρανοϊκές σκέψεις ή αμφιβολίες για την πίστη των άλλων
  • Ντύσιμο με απεριποίητο ή περίεργο τρόπο
  • Περίεργη και βιαστική ομιλία
  • Περιορισμένες συναισθηματικές αντιδράσεις

Αίτια

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη τι ακριβώς προκαλεί την σχιζότυπη διαταραχή, αλλά πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισής της. Τα άτομα με συγγενή 1ου βαθμού με σχιζοφρένεια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Το ψυχολογικό τραύμα ή το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Ένα άτομο δεν μπορεί να λάβει διάγνωση σχιζότυπης διαταραχής προσωπικότητας εάν έχει διάγνωση σχιζοφρένειας ή οποιασδήποτε άλλης ψυχωτικής διαταραχής όπως αυτισμό, διπολική ή καταθλιπτική διαταραχή με ψυχωτικά χαρακτηριστικά.

Σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας vs. Σχιζοφρένεια

Η σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας και η σχιζοφρένεια μπορεί να μοιάζουν, αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο διαγνώσεων. Τα άτομα με σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας συνήθως δεν βιώνουν ψευδαισθήσεις, αλλά αν έχουν, δεν είναι τόσο έντονες και συχνές όπως στα άτομα με σχιζοφρένεια. Ακόμη τα άτομα με σχιζότυπη διαταραχή είναι ανοιχτά στην ιδέα ότι οι σκέψεις τους και οι αντιλήψεις τους διαστρεβλώνονται, ενώ τα άτομα με σχιζοφρένεια συνήθως δεν είναι. Ωστόσο, ένα άτομο που εμφανίζει συμπτώματα σχιζότυπης διαταραχή μπορεί να αναπτύξει σχιζοφρένεια στη συνέχεια της ζωής του.

σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας κοπέλα με σκυμμένο το κεφάλι

Σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας – Θεραπεία

Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. 

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοεκπαίδευση που βοηθά τους ασθενείς να εντοπίσουν και να αμφισβητήσουν τα αρνητικά ή στρεβλά πρότυπα σκέψης. Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εκπαίδευση των μελών της οικογένειας σχετικά με τη διαταραχή, τη βελτίωση της επικοινωνίας και την αντιμετώπιση των παραγόντων που αυξάνουν το άγχος του πάσχοντα.

Συνολικά, τα συμπτώματα τείνουν να βελτιώνονται όταν τα άτομα με σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας αρχίζουν να δημιουργούν ισχυρότερες σχέσεις και να αποκτούν αυτοπεποίθηση στο σχολείο, την εργασία ή σε άλλους τομείς της ζωής τους.

Διαβάστε περισσότερα για:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *