fbpx
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΆγχοςΨυχική Υγεία

Σπαστική κολίτιδα και άγχος – Ποια η σχέση;

Σπαστική κολίτιδα και άγχος δεν είναι ξεκάθαρο πώς σχετίζονται αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να συνυπάρχουν. Η πιο κοινή ψυχική ασθένεια που έχουν τα άτομα με σπαστική κολίτιδα είναι η αγχώδης διαταραχή, καθώς περισσότερο από το 60% των πασχόντων το εμφανίζουν. Το άλλο 20% έχει κατάθλιψη και οι υπόλοιπο εμφανίζουν άλλες διαταραχές.

Ανεξάρτητα με το αν έχουν σπαστική κολίτιδα, τα άτομα με άγχος τείνουν να ανησυχούν πολύ για θέματα όπως η υγεία, τα χρήματα ή η καριέρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα συμπτώματα που περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, τρέμουλο, μυϊκούς πόνους, αϋπνία, ζάλη και ευερεθιστότητα.

σπαστική κολίτιδα και άγχος

Σπαστική κολίτιδα και άγχος – Πιθανά αίτια

  • Αν και το άγχος από μόνο του δεν προκαλεί σπαστική κολίτιδα, οι πάσχοντες μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι σε συναισθηματικές πιέσεις.
  • Έντονα συναισθήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη πυροδοτούν χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που ενεργοποιούν τα σήματα πόνου του εντέρου, προκαλώντας την συνηθισμένη δυσφορία της σπαστικής κολίτιδας.
  • Το στρες και το άγχος μπορεί να κάνουν το μυαλό να προσέχει εντονότερα τους σπασμούς του παχέος εντέρου.
  • Η σπαστική κολίτιδα μπορεί να προκληθεί από ανισορροπίες του ανοσοποιητικού συστήματος, που επηρεάζονται από το άγχος.

Σπαστική κολίτιδα και άγχος – Αντιμετώπιση

Υπάρχει απόδειξη ότι η διαχείριση του άγχους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας. Το έντερο έχει τον “δικό του εγκέφαλο”, το εντερικό νευρικό σύστημα. Αυτός ο «δεύτερος εγκέφαλος» ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο χωνεύετε το φαγητό και βρίσκεται σε συνεχή σύνδεση με τον κανονικό εγκέφαλο του σώματος.

σπαστική κολίτιδα και άγχος

Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για την διαχείριση του άγχους

  • Γυμναστική. Το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι και άλλες σωματικές δραστηριότητες μπορούν να μειώσουν το άγχος και την κατάθλιψη. 
  • Ασκήσεις μυαλού-σώματος. Ο διαλογισμός, οι αναπνοές χαλάρωσης, η γιόγκα, το τάι τσι και το τσι γκονγκ μπορούν όλα να βοηθήσουν.
  • Ασκήσεις χαλάρωσης. Οι τεχνικές χαλάρωσης όπως οι αναπνοές μπορούν να σας βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ηρεμίας. 

Επίσης ο καλός ύπνος και η καλή διατροφή με τροφές που βοηθούν τα συμπτώματα βοηθά σημαντικά.

  • Ψυχοθεραπεία .  Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στα αίτια που προκαλούν άγχος και ως συνέπεια στην μείωση των συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας.
  • Υπνοθεραπεία. Οι υπνοθεραπευτές χρησιμοποιούν την ύπνωση για να σας φέρουν σε μια πιο χαλαρή κατάσταση. Αυτό σας επιτρέπει να είστε πιο ανοιχτοί και θετικοί στην ζωή σας, ώστε να αποδεχτείτε όλα όσα σας προκαλούν ενδεχόμενη ταραχή.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *