fbpx
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
Ψυχική ΥγείαΨυχοθεραπεία

Ομαδική ψυχοθεραπεία – Τι είναι και πως λειτουργεί;

Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας με έναν ή περισσότερους θεραπευτές και αρκετούς θεραπευόμενους ταυτόχρονα. Η ομαδική θεραπεία μερικές φορές χρησιμοποιείται μόνη της, αλλά συνήθως ενσωματώνεται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει επίσης την ατομική θεραπεία.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε διαφορετικούς τύπους ανάλογα με την κλινική μέθοδο που χρησιμοποιείται, αλλά και την ψυχική ασθένεια. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι ομαδικής θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Διαπροσωπικές ομάδες, οι οποίες εστιάζουν στις διαπροσωπικές σχέσεις και στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης και του αντίκτυπου που έχουν αυτές οι σχέσεις στην ψυχική υγεία
  • Ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες, οι οποίες επικεντρώνονται στην εκπαίδευση των θεραπευόμενων σχετικά με την κατάστασή τους και τους τρόπους αντιμετώπισης που συχνά βασίζονται στις αρχές της γνωσιακής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας (CBT)
  • Ομάδες ανάπτυξης δεξιοτήτων, οι οποίες επικεντρώνονται στη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων σε άτομα με ψυχικές διαταραχές ή αναπτυξιακές αναπηρίες
  • Ομάδες υποστήριξης, οι οποίες παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υποστήιξης για άτομα με ποικίλες παθήσεις ψυχικής υγείας.
ομαδική ψυχοθεραπεία group therapy

Οι ομάδες μπορεί να είναι από μικρές, τρία ή τέσσερα άτομα, αλλά και να φτάνουν έως τα 12 άτομα (αν και είναι δυνατό να υπάρχουν και ακόμα περισσότεροι συμμετέχοντες). Η ομάδα συναντάται συνήθως μία ή δύο φορές την εβδομάδα, για μία ή δύο ώρες.

Οι συναντήσεις της ομάδας μπορεί να είναι είτε ανοιχτές είτε κλειστές.

  • Ανοιχτές συνεδρίες , στις οποίες είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν νέοι συμμετέχοντες ανά πάσα στιγμή
  • Κλειστή συνεδρία , στην οποία καλείται να συμμετάσχει μόνο μια βασική ομάδα μελών

Ομαδική ψυχοθεραπεία – Τενικές

Πώς μοιάζει λοιπόν μια τυπική συνεδρία ομαδικής θεραπείας; Σε πολλές περιπτώσεις, η ομάδα θα συναντηθεί σε μια αίθουσα όπου οι καρέκλες είναι τοποθετημένες σε μεγάλο κύκλο, έτσι ώστε τα μέλη να μπορούν να βλέπουν το ένα το άλλο.

Μια συνεδρία μπορεί να ξεκινήσει με τα μέλη της ομάδας να παρουσιάζονται και να μοιράζονται τους λόγους που βρίσκονται στην ομάδα. Τα μέλη ενδέχεται επίσης να μοιραστούν τις εμπειρίες και την πρόοδό τους από την τελευταία συνάντηση.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο διεξάγεται η συνεδρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους στόχους της ομάδας και το στυλ του θεραπευτή. Μερικοί θεραπευτές μπορεί να ενθαρρύνουν ένα πιο ελεύθερο στυλ διαλόγου, όπου κάθε μέλος συμμετέχει όποτε θέλει και νιώθει. Άλλοι θεραπευτές έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για κάθε συνεδρία, δίνοντας οι ίδιο τον ρυθμό και λόγο.

Με τι μπορεί να βοηθήσει η ομαδική ψυχοθεραπεία

Η ομαδική θεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας μεγάλης ποικιλίας καταστάσεων, όπως:

Εκτός από τις ψυχικές διαταραχές, η ομαδική θεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα ακόλουθα:

ομαδική ψυχοθεραπεία group therapy

Ομαδική ψυχοθεραπεία – Οφέλη

Τα πλεονεκτήματα της ομαδικής ψυχοθεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Η ομαδική θεραπεία επιτρέπει στους ανθρώπους να λαμβάνουν την υποστήριξη και την ενθάρρυνση των άλλων μελών της ομάδας . Τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα μπορούν να δουν ότι και άλλοι περνούν την ίδια κατάσταση, κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει να αισθάνονται λιγότερο μόνοι.
  • Τα μέλη της ομάδας μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα για άλλα μέλη της ομάδας . Παρατηρώντας κάποιον που αντιμετωπίζει με επιτυχία ένα πρόβλημα, τα άλλα μέλη της ομάδας μπορούν να δουν ότι υπάρχει ελπίδα για ανάκαμψη. Καθώς κάθε άτομο προοδεύει, μπορεί, με τη σειρά του, να λειτουργήσει ως πρότυπο και να υποστηρίξει τους άλλους.
  • Η ομαδική θεραπεία είναι συχνά πολύ προσιτή . Αντί να εστιάζει σε έναν μόνο άνθρωπο κάθε φορά, ο θεραπευτής μπορεί να αφιερώσει το χρόνο του σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων, γεγονός που μειώνει το κόστος για τους συμμετέχοντες.
  • Η ομαδική θεραπεία προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο . Η ομαδική θεραπεία επιτρέπει στους ανθρώπους να συμπεριφέρονται όπως νιώθουν εντός της ασφάλειας της ομάδας.
  • Δουλεύοντας σε μια ομάδα, ο θεραπευτής μπορεί να δει από πρώτο χέρι πώς κάθε άτομο συμπεριφέρεται σε κοινωνικές καταστάσεις και στους άλλους ανθρώπους. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, ο θεραπευτής μπορεί να παρέχει πολύτιμη ανατροφοδότηση σε κάθε θεραπευόμενο.

Διαβάστε περισσότερα για:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *