fbpx
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
Η Ψυχολογία στην ΤέχνηΜουσική

Μουσική και ψυχολογία – Σε τι βοηθά;

Μουσική και ψυχολογία, μια σχέση δυνατή και αμφίδρομη, καθώς η μουσική μπορεί να φτιάξει την ψυχολογία και η κατάλληλη ψυχολογία, να δημιουργήσει υπέροχη μουσική. Η μουσική μπορεί να είναι πηγή ευχαρίστησης και ικανοποίησης, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα ψυχολογικά οφέλη. Μπορεί να χαλαρώσει το μυαλό, να ενεργοποιήσει το σώμα και να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του πόνου.

μουσική και ψυχολογία κασέτα κασετόφωνο

Η ιδέα ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την συμπεριφορά πιθανότατα δεν αποτελεί έκπληξη. Αν έχετε αισθανθεί ποτέ ενθουσιασμένοι ακούγοντας τον αγαπημένο σας τραγούδι ή έχετε κλάψει μετά από ένα συγκινητικό live, τότε καταλαβαίνετε τη δύναμη της μουσικής και το πως μπορεί να επηρεάζει την διάθεση.

Μουσική και ψυχολογία λοιπόν είναι μια σχέση δυνατή και εκτεταμένη. Η μουσικοθεραπεία για παράδειγμα είναι μια παρέμβαση που μερικές φορές χρησιμοποιείται για την προώθηση της συναισθηματικής υγείας, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του άγχους και στην ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας. Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ακόμη ότι το κάθε γούστο στη μουσική μπορεί να δώσει μια εικόνα για τις διαφορετικές πτυχές της κάθε προσωπικότητας.

Μουσική και ψυχολογία – Οφέλη

μουσική και ψυχολογία φίλοι παίζουν μουσική στο ηλιοβασίλεμα
  1. Η μουσική μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση. Έρευνα προτείνει ότι η μουσική υπόκρουση κατά το διάβασμα ή την εργασία, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση και την αποτελεσματικότητα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Μελέτη διαπίστωσε ότι η αναπαραγωγή αισιόδοξης μουσικής οδήγησε στην βελτίωση της ταχύτητας, ενώ τόσο η αισιόδοξη όσο και η απαισιόδοξη μουσική οδήγησαν σε βελτίωση της μνήμης.
  2. Η μουσική μπορεί να μειώσει το στρες. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή τη διαχείριση του στρες, φέρνοντας ηρεμία και χαλάρωση.
  3. Η μουσική μπορεί να μειώσει την όρεξη. Ένα από τα πιο εκπληκτικά ψυχολογικά οφέλη της μουσικής είναι ότι μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την μείωση βάρους. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το να ακούτε απαλή μουσική και να χαμηλώσετε τα φώτα μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.
  4. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στη διαχείριση του πόνου. Μελέτη σε ασθενείς με ινομυαλγία διαπίστωσε ότι όσοι άκουγαν μουσική για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα παρουσίασαν σημαντική μείωση του πόνου του σε σύγκριση με εκείνους της που δεν άκουγαν μουσική.
  5. Η μουσική μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Η αϋπνία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων. Αν και υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, έρευνες έχουν δείξει ότι η ακρόαση χαλαρωτικής κλασικής μουσικής μπορεί να είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική και εύκολη θεραπεία για την αϋπνία.​
  6. Η μουσική μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για μια ποικιλία διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Μελέτη διαπίστωσε ότι η μουσικοθεραπεία είναι μια ασφαλής, χαμηλού κινδύνου επιλογή για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους σε ασθενείς που πάσχουν από νευρολογικές παθήσεις όπως η άνοια, το εγκεφαλικό και η νόσος του Πάρκινσον.

Διαβάστε περισσότερα για:

Πέτρος Κατσουρίδης

Ο Πέτρος Κατσουρίδης είναι ο δημιουργός του Psychopolis.gr ενώ έχει εκτεταμένη αρθρογραφία γύρω από την Ψυχολογία σε δεκάδες ιστοσελίδες. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στην Εγκληματολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε της Μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε με Άριστα. Σπουδάζει στο τμήμα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι. Έκανε την πρακτική του στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ως σύμβουλος στους θεραπευόμενους και ως βοηθός ψυχολόγου στον ΟΝΗΣΙΜΟ και έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ομαδική Ανάλυση και στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο αντίστοιχα. Εργάζεται ως Marketing Manager.

Πέτρος Κατσουρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *